İzleyiciler

2 Mayıs 2018 Çarşamba

4 ADIMDA AKADEMİK HAYAT (HOCAM ?)

Hoşgeldiniz sevgili okurlar,

Geçen hafta buraya gelirken başıma gelen aksiliklerden söz etmiştim. Şimdi ise daha çok akademik hayat üzerinde birkaç şey dile getireceğim.

1- Hazırlık

Hazırlık okuyacak öğrenciler, yapılan İngilizce seviye belirleme sınavından sonra ilk dönem için; 

  • Beginner, 
  • Elementary, 
  • Pre-Intermediate,
  • Intermediate
  • ETP diye kurlara ayrılıyor. 

Bu süreçte okul size akademik düzeyde anlayabileceğiniz kadar İngilizce seviyenizi yükseltmeye çalışıyor. Başka bir deyişle dersleri anlamanız için gerekli olan temeli vermeyi hedefliyor. Böylece İngilizce Muafiyet Sınavı'nın ya da sık sık duyacağınız ismiyle 'Prof' un ölçültüğü akademik becerileri de kazanmanız bekleniyor. 

Sınıfta yapılan çoğu şeyden puan alabiliyorsunuz. Örneğin midtermler, habersiz ve haberli quizler, çeşitli ödevler... Alacağınız puanlar size Haziran sınavına girmeniz için avantaj sağlayacak. Aynı zamanda muafiyet sınavında başarılı olmanızı da. 

Muafiyet sınavı 5 kez yapılıyor. 

Haziran'daki sınava girip bölüme başlamak istiyorsanız tüm yıl boyunca belirli bir puan sınırını tutturmanız gerekiyor. 

Temmuz'daki sınav sadece yaz okuluna kalanlar için. 
Ek bilgi : Bu kampüste okuyan hazırlık öğrencileri için yaz okulu sadece Kıbrıs Kampüsü'nde oluyor.  

Eylül'deki sınav hem okula yeni başlayıp hazırlıktan muaf olmak isteyenler, hem de Haziran ya da Ağustos'taki sınavlarda yeterli başarıyı gösteremeyen kişiler girebiliyor. 

Eğer bu sınavlarda da yine istenilen başarıya ulaşılamazsa Ekim'deki sınava girebiliyorlar. 

Sadece ETP olabilenlerin dönem sonunda girebildikleri Ocak sınavı var. 

Hala daha olmazsa okul 1 yıl daha şans tanıyor.  

Bazı şeylere zamanla alışacaksınız: Sınav düzeni, yan sınıflardan gelen sıra seslerinden 'pop quiz' olacağının anlaşılması, tatlı anılar ve daha bir çoğu... 

Ben hazırlık okumadığıma rağmen bu kadar çok şeyi arkadaşlarım sayesinde biliyorum, onlara buradan teşekkürlerimi iletiyorum ve sizlerle paylaşıyorum.

''Üniversite'ye geldim, çok rahat olacağım artık, lise gibi olmayacak...'' gibi argümanlar maalesef ODTÜ için geçerli değil. Zira her yerde olduğu gibi eğer çalışırsanız hakkınızı alırsınız. 

Hazırlık okumanın iyi yanlarına gelecek olursak : kendi yaşıtlarınızdan, her bölümden insanı tanımanız, kulüplere ya da sosyal aktivitelere daha çok zaman ayırmanız, kendinizi keşfetmeniz açısından önemli olabilir. Bir arkadaşım bana hazırlık okumadığım için 1-0 yenik başladığımı
söylemişti ama ben tam tersini düşünüyorum. Direk bölüme başladığım için de mutluyum.

2- Bölüm Olmak - Dersler
Muafiyet sınav sonuçlarına baktınız ve çıkan ekranda 60 ve üstü bir not yazıyor. Tebrikler ! Artık bölüme başlayabilirsiniz ve siz artık 'bölümlüsünüz'. Uzun zamandır arzuladığınız 'profu geçme' aşamasını tamamladınız. Şimdi her şey daha mı güzel olacak ? Size bağlı.

Ders seçimlerinin olduğu gün IT'ye gittiğinizde yardıma ihtiyacınız olursa yanınızdakinden ya da oralarda bulunan birilerinden yardım isteyin, çekinmeyin. Emin olun insanlar size yardım eli uzatacaktır. 

Ders seçiminin yapıldığı , hangi dersleri alacağınızın yazılı olduğu yer ve CET'i (belirli dersin hangi section'ının müsait olduğunu ve sınav tarihlerininde duyurulduğu sistem) kullanarak bu işi kolaylıkla halledebilirsiniz. 

Bir de akademik danışmanınızı sistemden öğrenmeniz gerekli. Sonrasında akademik danışmanınızın yanına gidip seçtiğiniz dersleri onaylattırıyorsunuz ve bitti. 

Artık siz 1. sınıf derslerini alan bir üniversite öğrencisi oldunuz. İlk başlarda biraz zorlansanız da gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Devamsızlık yapmamaya özen gösterin. Anlamadığınız yerleri kesinlikle hocalara sorun, size detaylıca cevap veriyorlar. Hatta bazen dersin bitmiş olmasına rağmen 15-20 dakika daha hoca ile o soru üzerinde tartışığımız zamanlarda olabiliyor. Belki bu sadece benim bölümüm için geçerli olabilir ama gördüğüm kadarıyla hocalar ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Ofis saatlerinde hocalar ile görüşebilirsiniz. 

3- Sınavlar

Her öğrencinin korkulu rüyasıdır. Hele de burada. Siz arkadaşlarınızla Kalkanlı'da, Girne'de ya da Kıbrıs'ın herhangi bir köşesinde eğlencenin dibine vururken onlar size usulca, yavaş yavaş yaklaşır. 

Her gün düzenli ders çalışıp tekrar yapan biri değilseniz, geçmiş olsun. Kısa süreli hafızanız sizi belirli bir yere kadar götürdükten sonra size veda edecek.

Öğrencinin ders çalışma alışkanlığı burada çok önemli. Yumurta kapıya dayanınca çalışmaya başlamak çok büyük bir hata. (Maalesef ben de bazen böyleyim, itiraf ediyorum.) Sınavların zorluğu dersten derse, kişiden kişiye ve bölümden bölüme göre değişiyor. Kimi öğrenci ders çalışmayı seviyor, kimi öğrenci bunu sadece bir zorunluluk olarak gördüğü için yapıyor. Kimisi sorumluluğunun bilincinde oluyor, kimisi de 'Hallederiz ya, sıkıntı yapma' demeyi tercih ediyor. İki grubunda sınavlar sırasında yaşadıklarını da göz önüne alırsak bütün bunlar o kişinin kendisinde son buluyor.

Psikoloji bölümü için konuşacak olursak, genellikle eğer adamakıllı çalıştıysanız, sınavlar o kadarda zor olmuyor. Şunu da es geçmemek gerek: Mühendisliklerde durum daha farklı çünkü onların ders yükü daha fazla ama yukarıda da belirttiğim gibi günü gününe her şeyi zamanında hallederseniz ve sosyal hayatınızla dersleri dengelerseniz çok sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum.  Dersleri can kulağıyla dinleyip not alıyorsanız büyük ihtimalle ortalamınız da ona göre yüksek olacaktır. Hayatınızda çok uç bir olay olmadığı sürece.

4- Ödevler

Öncellikle size ODTUClass'ın ve Turnitin'in ne olduğundan bahsetmek istiyorum. 

ODTUClass, derslerde işlenen materyallerin yer aldığı ve hocanın da duruma göre derse yönelik destekleyici belgeleri yüklediği, sınav sonuçlarının açıklandığı ve devamsızlığınızı görebileceğiniz bir sistem. 

Eğer bir yazı ödeviniz varsa bunu Turnitin denen bir yere yüklümelisiniz. Turnitin'in amacı intihal, başkasının fikirlerini kendinmiş gibi gösterme, suçunu önlemek. Ya da başkasının fikrini kaynak göstermeden olduğu gibi yazmak... Bunların detaylarını özellikle İngilizce dersinde çok ayrıntılı öğreneceksiniz.

Verilen ödevleri zamanında yapmak çok önemli. İkidir zaman üzerinde duruyorum çünkü gerçekten zamanı nasıl harcadığınızı bilmeniz gerek. 

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Haftaya kampüsteki sosyal hayat üzerinde duracağım. 

Hoşçakalın...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder